Modelinfo Saab 900NG
De tweede of ‘nieuwe’ generatie Saab 900 ( onder liefhebbers ook wel de GM900 of NG900 genoemd ) werd gebouwd op het GM2900-platform van GM als vervanging voor de “klassieke” Saab 900 van de eerste generatie. Deze geheel nieuwe 900 werd geproduceerd in 1994 tot en met modeljaren 1998. Medio 1997 ontving het meer dan 1100 individuele verbeteringen en werd het een jaar later omgedoopt tot de Saab 9-3 (in de meeste markten; in de VS werd het nieuwe model in 1999 geïntroduceerd).
Het was het laatste model die onder leiding van Björn Envall tot stand kwam. Om de legendarische classic 900 op te volgen was eigenlijk een ondoenlijke missie. Veel SAAB liefhebbers vonden het model niet geslaagd en veel mensen noemden de NG 900 een SAAB Vectra (waarmee de bodemplaat gedeeld werd). Recentelijk krijgt de NG 900 meer de waardering die het verdient; met name de NG 900 2.0 turbo in coupé vorm wordt gewild en schaars.In totaal werden er 273.568 exemplaren geproduceerd in de 5 modeljaren. Dat is 30% van het productie aantal van de classic 900 en lijkt dus weinig. Maar de classic 900 werd drie keer zo lang geproduceerd dus relatief waren ze aan elkaar gewaagd qua jaarlijkse aantallen.
Varianten
De NG 900 werd geleverd als 3 deurs coupe, 5 deurs hatchback en als 2 deurs cabriolet
Varianten waren 900i (4-cilinder, niet-turbo), S (4-cilinder, niet-turbo in de VS; soms turbo in andere markten) en SE (4-cilinder turbo of V6) modellen in driedeurs, vijfdeurs deur- en cabrioletvarianten . Alleen voor 1997 en 1998 was er ook een Saab 900 Talladega , na een recordbrekende duurtest in 1996, op de Talladega Superspeedway .
De uitrustingsniveaus in de “S”- en “SE”-modellen varieerden sterk in de modellen, hoewel de SE-modellen over het algemeen automatische klimaatregeling (ACC), lederen interieurs, met hout beklede dashboards en 16-inch wielen omvatten.
Afhankelijk van de markt was de NG900 beschikbaar met een keuze uit 2,0 L of 2,3 L Saab 16-kleppen DOHC- motoren (Saab-motorcodes B204 en B234 ) in atmosferische of turbovorm (alleen 2,0 L), evenals een 2,5 L-versie van GM’s Europese 54° V6-motor . Motormanagement voor de turbo’s was door Saab Trionic 5 met Direct Ignition (SDI) en Automatic Performance Control (APC), en voor niet-turbo’s door Bosch Motronic brandstofinjectie.
In tegenstelling tot de ‘klassieke’ Saab 900 met zijn in lengterichting gemonteerde motor en vooraan scharnierende motorkap (motorkap), had de NG900 een meer gebruikelijke dwarsgeplaatste motor met achteraan scharnierende motorkap (motorkap).
De cabrio-variant werd in 1995 geïntroduceerd (1994 is een voortzetting van de C900-lijn). Cabriolets werden geproduceerd in de Valmet-fabriek in Finland en waren beschikbaar in zowel “S” en “SE” uitrustingsniveaus.
Motoren
-
- 2.0 L B204I atmosferische 16 kleppen viercilinder, 130 pk (96 kW, 128 pk)
- 2.0 L B206I 16 kleppen viercilinder zonder balansassen , 133 pk (98 kW; 131 pk)
- 2.0 L B204L 16 kleppen turbo intercooler , 185 pk (136 kW, 182 pk)
- 2.3 L B234I 16 kleppen viercilinder, 150 pk (110 kW, 148 pk)
- 2.5 L B258I 24-kleppen 54º V6 , 170 pk (125 kW; 168 pk)
Naar keuze was de NG 900 leverbaar met een handgeschakelde vijfbak of met een 4 traps automaat. SAAB voegde daar de Sensonic aan toe; een noviteit die met de NG 900 geintroduceerd werdDe ‘Sensonic’-koppelingsvariant (alleen beschikbaar op Turbo-modellen) bood een handmatige versnellingspook zoals in een standaard handgeschakelde auto, maar liet het koppelingspedaal weg ten gunste van elektronica die de koppeling sneller kon bedienen dan een gemiddelde bestuurder, waardoor het in wezen een handgeschakelde versnellingsbak zonder koppeling .Wanneer de bestuurder begon de versnellingspook te verplaatsen, een computergestuurde microprocessor zou een aandrijving elektromotor zijn beurt bedienen van een hydraulische aandrijving verbonden met de koppeling hoofdcilinder , die vroeger hydraulische vloeistof en de koppeling automatisch geregeld. Met de auto in de versnelling maar stilstaand, werd de koppeling pas losgelaten als het gas werd ingetrapt. Als noch het rem- noch het gaspedaal werd ingetrapt, klonk er een waarschuwingstoon en flitste er een bericht op het on-board display, en als er na 7 seconden geen actie werd ondernomen, werd de motor afgezet.Een abusievelijk gedrukte “Hill Start”-functie voor Sensonic-uitgeruste auto’s (zoals beschreven in de gebruikershandleiding onder “Rolling”) was bedoeld om te helpen bij het wegrijden op heuvels om te voorkomen dat ze naar voren of naar achteren rollen. Deze functie is echter op geen enkele productie-eenheid geïmplementeerd.De ‘Sensonic’-koppeling stopte met de productie toen het 900-model in 1998 werd vervangen.
Nightpanel
Een andere SAAB innovatie, geïnspireerd door de wortels van het bedrijf in de luchtvaart , was de ‘Black Panel’-functie die beschikbaar was in klassieke modellen door aan de dimknop van het paneel te draaien en vervolgens beschikbaar was (alleen op S- of SE-modellen), met een druk op de knop op het SID (Saab Information Display) digitale paneel (klassiekers hadden een analoog display), dat de meeste instrumentenpaneelverlichting doofde, om afleiding van dashboardverlichting tijdens nachtelijk rijden te elimineren. Terwijl de SID-functie actief was, konden verduisterde instrumenten zichzelf opnieuw verlichten wanneer ze de aandacht van de bestuurder nodig hadden, bijvoorbeeld als het motortoerental alarmerend opliep of als het brandstofpeil onder de 15 liter zou dalen. In de latere Night Panel-versie is de snelheidsmeter alleen verlicht tot de 87 mph/140 km/h-markering. De rest van de schaal wordt alleen verlicht als de snelheid van de auto hoger is dan 135 km/u.
Uitvoeringen
In tegenstelling tot andere modellen van SAAB zijn er van de NG 900 geen speciale uitvoeringen gemaakt door de fabrikant. Wel op importeursniveau.
R900
996 – Duitsland. De R900 was het eerste speciale model van de NG900, geproduceerd als een civiele versie van Groep A-raceauto voor SAAB Duitsland door een tuner Uli Weinmann in Opper-Franken als een verbeterde 900 SE Coupe. Het was gelimiteerd tot 200 stuks, met enkele speciale kenmerken.
In het interieur werden alleen de voorstoelen vervangen door opklapbare volledig lederen Recarosportstoelen (bekend als optionele uitrusting van Ford Cosworth- en Turbo-modellen), het dashboard werd bedekt met koolstofvezel en er werden sportieve metalen pedalen toegevoegd. De buitenkant was parelzwart metallic gespoten met R900-emblemen op de achterklep, maar ook voorspatborden boven de richtingaanwijzers. Kleurgecodeerde spiegelkappen en voor-/achterspoilers van Zender werden toegevoegd, die later hun weg vonden naar andere limited editions en de Talladega-versie als standaard. De ophanging werd 30 mm verlaagd voor een uitzonderlijke handling, en een roestvrijstalen uitlaat met een diameter van 3 inch werd toegevoegd om een sportief geluid te geven. 6-spaaks 17″ ATS Type 10 velgen in mat zilver gebruikt voor NG900 eerste goedgekeurde 245/35 banden, of optionele 225/45 16″ versie ook goedgekeurd, beschreven op een sticker op de bestuurderszijde B-kolom.
De prestaties bleven onveranderd op 185 pk (138 kW), omdat handmatige, automatische en ook Sensonic-transmissies werden gebruikt. Later werden sommige R900-auto’s opgewaardeerd door Hirsch Performance (Zwitserse Saab-tuner) naar Stage 1, met 222 pk (166 kW) en 310 N⋅m met een handmatige of 275 N⋅m met een automatische transmissie. De acceleratie van 0-100 km/h (62 mph) werd hierdoor verminderd van (auto/manual) 8 tot 7,4 seconden voor automaten en van 9,5 tot 9 seconden voor handgeschakelde auto’s. Hoewel er eigenlijk geen hardware aan de auto werd vervangen, kostte deze ECU-modificatie destijds ongeveer 2000 CHF. Er wordt aangenomen dat R900 het SVO-project en later de Viggen-modelontwikkeling heeft beïnvloed. Veel van die auto’s bestaan niet meer, maar er is een discussieforum dat probeert bij te houden van zo’n 30 auto’s die in Duitsland zijn geregistreerd,
900 Aero
1996/1997 – Italië. Er is geen officiële Aero-versie van de NG900 in vergelijking met 9000, 9-3 of 9-5. Deze speciale versie is gemaakt door de SIDAUTO-dealer, die toen eigendom was van Odoardo Pagani (ter ere van hem – door zijn grijze pak noemde SAAB de kleur Odardo / Edwardiaans grijs). Het werkelijke productieaantal van dergelijke versies is onbekend, men denkt dat het oorspronkelijk op 200 was ingesteld, terwijl ook bekend is dat niet alle bodykits zijn gebruikt. Er werden ook geen upgrades gedaan aan de prestaties, afgezien van het sportonderstel, bleef alles hetzelfde als 900SE / 900 Talladega. Allen zijn uitgerust met de handgeschakelde versnellingsbak, aangezien de automaat de echte sportiviteit ontbeerde.
De auto werd alleen als coupé gemaakt, in zilver metallic of effen zwart, terwijl zilver naar men aanneemt veel gebruikelijker is. Beide kleurenversies gebruikten echter die Odoardo grijze bodykit, wat een eerbetoon is aan de Classic 900 SPG / Aero met een vergelijkbare AirFlow bodykit. Daarom zijn ook de voor- en achterbumpers grijs. De voorbumper en achterklep hadden Zender-spoilers, beide hadden een kleurcode samen met spiegels. Zilvermetalen velgen werden gebruikt met een vrij standaard SAAB 3-spaaks ontwerp, bekend van de 9000 Aero-versie, gemaakt door RONAL als SuperAero 16″ met ook standaard 205/50-banden. In het interieur werden standaard zwart lederen stoelen gebruikt, sommige geperforeerd Hetzelfde leer werd gebruikt op de inlegvellen van de deurkaarten Behalve de koolstofvezelbekleding op het dashboard was ook het interieur standaard.
De bodykit bestond uit een sideskirt, die uit één stuk bestond met voor- en achterspatbordpanelen en een apart deurpaneel. Er was een SAAB-naamlogo in het voorspatbord, onder de richtingaanwijzer. Deze versie droeg eigenlijk een Aero- badge (hetzelfde onderdeel als op de 9000 Aero), geplaatst na de 900-modelaanduiding op de achterklep. Sommige van de geproduceerde bodykits werden nooit op de Aero-versie gemonteerd (waarschijnlijk omdat het geplande productieaantal niet werd bereikt) en werden gebruikt door individuen op Talladega Coupe-, R900- of zelfs Viggen- en 9-3 Convertible-modellen. De laatste bodykits werden pas in 2004 verkocht.
900 Sun beach
1996/1997 – Zwitserland. SUN Beach van RINSPEED werd geproduceerd voor de Zwitserse importeur Scancars, gelimiteerd tot slechts 70 stuks. 900 SE Convertible werd gebruikt als basis en nogmaals, de veranderingen waren meestal cosmetisch, aangezien de prestaties hetzelfde waren met 185 pk (138 kW). De prijs was destijds vastgesteld op 70 000 CHF.
De meeste veranderingen werden gedaan in het interieur. Alle hoofdsteunen waren in turquoise kleur met het SUN Beach logo geborduurd. Turquoise koolstofvezelbekleding was te vinden op het dashboard, boven het dashboardkastje, luchtroosters, over de SID, radio, asbak maar ook op de bedieningselementen van de ramen, zelfs op deurgrepen. De hoes van de versnellingspook en de knop waren ook afgewerkt in Turquoise. Armsteun werd toegevoegd aan de uitrusting.
De buitenkant was gespoten in de kleur Neptune Turquoise Metallic met kleurgecodeerde Zender-spoiler aan de voorkant en achteruitkijkspiegels, het was een pareleffectverf die glinsterde tussen paars en groen of blauw. De auto is 30 mm verlaagd met Eibach veren en gele Koni schokdempers. Om nog meer voordeel te halen uit de verbeterde ophanging en ook om het uiterlijk en de stijl te verbeteren, werden chromen versies van bredere 5-spaaks 16″ Moda M1 by BBS- velgen gebruikt met 225/45-banden. Aangezien brede banden niet optimaal zijn in winterse omstandigheden, originele koper ontving ook een set originele 16″ lichtmetalen velgen, die waren uitgerust met 205/50 winterbanden. Van veel van deze auto’s is bekend dat ze zijn uitgerust met een Sensonic-transmissie.
Naast de hoofdsteunen stond het SUN Beach-logo ook op een sticker onder het buitenste rechterachterlicht en net boven de strip op het achterste zijpaneel bij de deuropening. Het zat ook op de wieldoppen. Deze modellen zijn nu geregistreerd in Duitsland, België, Nederland, Tsjechië en zelfs Noorwegen.
900 Mellow yellow
1997 – SAAB Europa-versie. Vermoedelijk zijn er 350 gele SAAB NG900 Convertible-modellen gemaakt, waarvan er 32 zijn geëxporteerd als Amerikaanse modellen. Van de rest werden er 210 door Rinspeed omgebouwd naar de limited edition. Veel bronnen beweren dat het er maar 150 waren, wat om een speciale reden niet waar is. Er werd een ongebruikelijk accessoire meegeleverd – polshorloge MARK XII van het Zwitserse merk IWC. Natuurlijk leek het automatische horloge qua uiterlijk op de cabriolet. De kast en wijzerplaat waren titaniumkleurig, de leren band licht op in een rijk geel. Het horlogemodel was iets anders dan de standaard MARK XII, bijvoorbeeld in plaats van de woorden “MARK XII AUTOMATIC” droeg het horloge de woorden “SAAB AUTOMATIC”. Het is gemaakt in een gelimiteerd aantal van 210 stuks. De prijs van het horloge is nu vergelijkbaar of zelfs hoger dan de auto zelf. Op het moment van release kostte de auto met een polshorloge als cadeau-accessoire ongeveer 74.000 DM.
De auto zelf is meestal een standaard NG900, gespoten in Monte Carlo gele effen kleur als eerbetoon aan de geliefde Classic 900 Convertible van dezelfde kleur. Daarnaast had hij enkele details in donkergrijs, of liever metallic titanium, zoals strepen op de bumpers of de afdekking van de gordelspoel. Dezelfde kleur werd gebruikt op de 3-spaaks 17″ Antera 145 wielen, met 215/40 banden, gebruikmakend van de sportophanging. Er was ook een sportieve chromen ronde uitlaattip achterin. De prestaties waren weer hetzelfde als de standaard 900 SE Turbo, met 185 pk (138 kW). Afgezien van bovengenoemde speciale uitvoeringen werd hier geen spoiler gebruikt aan de voor- of achterzijde. De helft van de auto’s zou zijn uitgerust met handgeschakelde transmissies, terwijl de andere helft automaat was. Sensonic was niet langer gebruikt.
Het Mellow Yellow by Rinspeed-logo stond op de wieldoppen van de wielen, onder het buitenste linkerachterlicht, op de koepel van de gordelspoel, maar ook in het midden van de meterkast, waar alle verlichting geel was in plaats van het originele groen. De enige andere verandering in het interieur is een metalen titanium bekleding over de SID, radio en klimaatregeling, evenals over de Windows-controller. Veel van die auto’s zijn nog steeds geregistreerd in heel Europa, van sommige is bekend dat ze zwaar zijn afgesteld. Van alle genoemde is het waarschijnlijk de bekendste NG900 speciale versie onder de Saab-gemeenschap.
Modeljaar innovaties
Modeljaar 1994
Aanvankelijk alleen verkrijgbaar met vijf deuren, was de Saab 900 verkrijgbaar in twee specificaties: S en SE. Veiligheid was een prioriteit en de nieuwe 900 onderging 19 verschillende crashtests. Antiblokkeerremmen, bestuurdersairbag, elektrische ramen, centrale vergrendeling en stuurbekrachtiging waren standaard op alle modellen.
Het koetswerk had weliswaar zachtere lijnen, maar bevatte stijlkenmerken van de klassieke 900. Saab maakte goed gebruik van zijn twee nieuwe innovaties. Ten eerste het op vliegtuigen geïnspireerde “zwarte paneel” waar alleen de snelheidsmeter verlicht bleef. Als zich een gebeurtenis voordeed waarvoor een waarschuwing aan de bestuurder nodig was, zou het juiste instrument of de juiste waarschuwing worden verlicht. Ten tweede de Saab Sensonic automatische koppeling. De handgeschakelde versnellingspook bleef, maar er was geen koppelingspedaal – de koppeling werd bij elke versnelling door elektronica geregeld.
De Saab 900 werd de eerste Saab waarbij de motor dwars was gemonteerd – het motorengamma zelf was nieuw. De line-up omvatte twee liter injectie, 2,3 liter injectie, twee liter turbo en een 2,5 liter V6 van GM. Dit was de eerste keer dat een V6 op een Saab werd gemonteerd.
Na zijn afwezigheid in de 9000, werd de met sleutel bediende contactschakelaar teruggebracht naar de middenconsole naast de handrem en tussen de voorstoelen.
De driedeurs 900 Coupé en de 900 Convertible werden voor het eerst getoond op de Detroit Motorshow van januari 1994 en op de Stockholm Motorshow de volgende maand.
Modeljaar 1995
De Saab 900 kreeg nu dezelfde tweeliter met dubbele balansassen die de 9000 had aangedreven. De 900 turbo was een van de minste auto’s op de Zweedse markt die voldeed aan en bekroond werd met Milieuklasse 1 – ’s werelds strengste milieunorm. De montage van verwarmingsplaten in de inductieverdeelstukken samen met het Trionic-systeem van Saab hebben dit mogelijk gemaakt.
De Saab Sensonic kwam nu pas als optie leverbaar op de 900 turbo, als alternatief was nu ook een automatische versnellingsbak leverbaar op de turbo.
Modeljaar 1996
Veiligheid en beveiliging stonden bovenaan de agenda met efficiënter remmen, dankzij Saab EBD (Electronic Brake Force Distribution) en een antidiefstalalarm met geïntegreerde elektronische startonderbreker.
Voor het comfort had de bestuurdersstoel nu een verstelbare lendensteun. Uiterlijk was de 1996 900 te onderscheiden door zijn nieuwe achterpaneel tussen de achterlichten.
Modeljaar 1997
Voor 1997 waren er weinig wijzigingen. Er was een verbeterd schakelmechanisme voor de handmatige transmissie en de optie van een automatische versnellingsbak op de V6-motor.
In oktober 1996 keerde Saab terug naar de Talladega Speedway met zes 900’s. In amper een week tijd behaalde de snelste Turbo een gemiddelde snelheid van 226,45 km/u over een totale afstand van 40.000 km.
In het voorjaar van 1997 verkondigde Saab deze prestatie met een speciale Talladega-editie van coupé-, cabrio- en vijfdeursmodellen, elk met 16″ zevenspaaks lichtmetalen velgen, bumpers en buitenspiegels in kleur en een keuze uit lederen interieurs.