Favorieten

Modelinfo Saab 9-3

De eerste generatie 9-3, een facelift van de Saab 900 (NG) , werd in 1998 gelanceerd voor het modeljaar 1999. Hij staat bij liefhebbers bekend als de ‘OG’ (oude generatie) 9-3 en intern als carrosserievorm 9400. De productie eindigde op 8 mei 2002 in de Trollhättan-fabriek en op 25 april 2003 in de Valmet-fabriek in Finland.

Saab beweerde dat er 1.100 wijzigingen waren aangebracht tussen de uitgaande NG 900 en de 9-3. Veranderingen waren onder meer een herziene ophanging , bedoeld om de rijeigenschappen van de auto te verbeteren. De 9-3 kreeg een herziene styling, waarbij sommige modellen een achterspoiler hadden. De 9-3 was verkrijgbaar als drie- of vijfdeurs hatchback en als tweedeurs cabriolet. Verdere verbeteringen ten opzichte van de Saab 900 (NG) waren onder meer een betere crashbestendigheid dankzij uitgebreidere verstevigingen in de A-stijlen, sterkere dorpels en stijlen, standaard airbags in het dashboard en het stuur en Saab Active Head Restraints . Andere opmerkelijke veranderingen waren onder meer een sterkere AC-compressor, een beter ventilatiesysteem en een overstap naar een hydraulisch bediend cabriodak in plaats van een elektrisch aangedreven.

Een innovatie van Saab is het ‘ Night Panel ‘, overgenomen van de Saab 900, waarmee de verlichting van het instrumentenpaneel kan worden gedoofd, behalve voor essentiële informatie, voor minder afleiding tijdens het rijden in het donker.

Alle benzinemotoren die in de eerste generatie 9-3 werden aangeboden, waren versies van de Saab H-motor .De Saab 9-5 en de eerste generatie 9-3 waren de laatste Saab-auto’s die dit volledig Saab DOHC 16-kleppen brandstofinjectieontwerp gebruikten.  De modellen 9-3 en 9-5 zijn de enige modelreeksen geweest die enkel met turbomotoren leverbaar waren. 

Trionic 5 werd gebruikt op de B204-motoren en Trionic 7 werd geïntroduceerd met de B2x5-motoren. De laatste twee technologieën werden gemigreerd naar andere GM producten tijdens de tien jaar dat GM Saab controleerde. Alle motoren, met uitzondering van de lagedrukturbo, hadden een hoog specifiek vermogen. De B205R genereerde 102,5 pk (76,4 kW) per liter en 210 lb⋅ft (285 N⋅m) koppel.

De 9-3 was verkrijgbaar met een nieuwe variant van de B204-motor (B204E, 154 pk (115 kW)), een lagedruk-turbomotor (LPT) op basis van de B204L die werd gebruikt in de laatste generatie Saab 900. Voor de Amerikaanse markt , kregen alle 9-3’s turbobenzinemotoren met de “volledige druk turbo” (B204L, 185 pk (138 kW)) als standaardaanbod, en een “HOT” (B204R, 200 pk) variant in de SE-modellen voor de 1999 modeljaar. Het modeljaar 2000 zag een revisie van SAAB’s Trionic T5.5 naar Trionic 7 motormanagementsysteem. De op de T7 gebaseerde motoren waren de B205E, de B205L met 185 pk (138 kW) en de B205R HOT-motor met 205 pk (153 kW).  In tegenstelling tot de Saab 900 (NG) , de 9-3 is uitgerust met een CAN-bus zoals de Saab 9-5.

De SAAB 9-3 was de eerste SAAB die leverbaar was met dieselmotor. Het 2.2 liter turbodiesel motorblok werd geleend van GM stalgenoot Isuzu en leverde 115 pk. Later steeg het vermogen naar 125pk. 

De 9-3 kwam in diverse uitvoeringen, leverbaar op alle koetsmodellen. 

S: de basisuitvoering. Airbags, toerenteller, SID, CV, electrische ramen, spiegels en antenne. Zaken als alarm, AB, airco, acc, audio, cruisecontrol, lichtmetalen velgen, schuifdak, spoiler, mistlampen en interieur waren optioneel. 

SE: een luxere variant: Ten opzichte van de S had de SE standaard alarm, AB, airco, acc, audio, cruisecontrol, 15 inch lichtmetalen velgen, spoiler, mistlampen en veelal een leren interieur. Vanaf 2002 was de SE leverbaar met de skirts en voorspoiler zoals deze op het eerste type 9-3 Aero geleverd werden. 

Aero: Net als de 9000 kende de 9-3 een Aero uitvoering; een sportieve en luxe uitgerust model. De motor sprong van 185 naar 200 pk en was leverbaar met zowel handbak als automaat. Sportieve skirts, voorspoiler en een bridgespoiler op de achterklep gaven de Aero de looks die pasten bij  de prestaties. De auto stond op 16 inch driespaaks aerovelgen. De auto had een geperforeerde 4 spaaks sportstuur, leren pook en electrische verstelbare leren sportstoelen met speciaal Aero relief. Opties zoals ACC, cruisecontrol, SID, stuurbediende AS2 audio, electrische ramen, spiegels en antenne waren standaard in de Aero. Tegen meerprijs waren AS3 audio, glazen schuifdak en TCS leverbaar. Het eerste type 9-3 aero was van 1999 t/m 2001 geleverd.

Het tweede type 9-3 Aero werd in modeljaar 2002 geïntroduceerd toen de Viggen in veel landen niet meer leverbaar was. Deze werd t/m modeljaar 2003 geleverd. Qua uiterlijk werd de Aero nu uitgerust met de Viggen bodykit (skirts en bumpers) en 17 inch double 3 spoke velgen. De stoelen en achterbank waren ook gelijk aan de Viggen. Het motormanagement was ook gelijk aan de viggen; Trionic 7 (was T5) en het motorblok was nu van het type B205R waarbij het vermogen steef naar 205 pk (toevallig hetzelfde getal).

Land specifiek kwamen importeurs nog met eigen actiemodellen, vaak om de zakelijke markt te bedienen. In Nederland waren dat de euro edition, business edition, senses en luxury.  

Speciale uitvoeringen

SAAB heeft van de 9-3 slechts twee speciale modellen geleverd. De Viggen en de Anniversary

9-3 Viggen

Tussen 1999 en 2002 bood Saab een limited edition en een krachtigere versie van de 9-3 aan. De ‘Viggen’ (Engels: Thunderbolt ) is vernoemd naar het Saab 37 Viggen- vliegtuig en is ontwikkeld door Saab met inbreng van de Tom Walkinshaw Racing (TWR) Group.

De Viggen-productieauto is gebaseerd op de eerdere Saab 900 Concept Coupe van 230 pk (172 kW; 233 pk), die was ontwikkeld door de Saab Special Vehicle Operations (SVO)-groep. Voor Saab werd het team geleid door Peter Leonard en John-Gustav Gudmundsson. Er werden slechts 4.600 9-3 Viggen-specificaties geproduceerd. 

Mechanische kenmerken

De Viggen wordt aangedreven door Saab’s 2.3 L B235R-motor met een compressieverhouding van 9,3:1 en uitgerust met Nimonic- kleppen. Aanvankelijk een vermogen van 225 pk (168 kW; 228 pk), later werd het vermogen verhoogd tot 230 pk (172 kW; 233 pk) bij een boost van 1,0 bar (15 psi) van de Mitsubishi TD04-HL15-5 turbocompressor.

De auto’s zijn uitgerust met een intercooler met een hogere capaciteit, een op prestaties afgestemde ECU, een doorstroomdemper en -tip, een stijvere versnellingsbakbehuizing en een sterkere uitgaande as, een heavy-duty koppeling en drukplaat, verstevigde en verlaagde veren met herziene veerconstanten, stevigere dempers en sterkere homokineten en aandrijfassen.

De Viggen is alleen leverbaar met een handgeschakelde vijfversnellingsbak die is voorzien van een elektronische koppeldetectiefunctie om schade aan de versnellingsbak te voorkomen. 

In 1999 was de Viggen de eerste 9-3 die gebruikmaakte van Saabs Trionic 7-motormanagementsysteem. Het modeljaar 2001 introduceerde een Traction Control System (TCS). De TCS werd later beschikbaar gesteld in de SE-lijn.

Het exterieur van de Viggen heeft een grotere achtervleugel waarin ook de radioantenne aan de achterkant van het dak is geplaatst, aerodynamisch ontworpen bumpers en sideskirts, modelspecifieke 17-inch lichtmetalen velgen en verbeterde remmen. De lakopties zijn onder meer zwart, metallic zilver, staalgrijs, Monte Carlo geel, laserrood en het exclusieve Viggen ‘Lightning Blue’.

Het interieur biedt speciale verstevigde en gekleurde lederen stoelen en deurpanelen in vier kleuren: zwart met zwarte inzetstukken (‘Charcoal’), zwart met blauwe inzetstukken (‘Deep Blue’), zwart met oranje inzetstukken (‘Flame Ochre’) en beige met beige inzetstukken.

Andere interieurkenmerken zijn onder meer een cd-speler met vier of zes luidsprekers, versterker en cd-wisselaaropties, elektrisch schuifdak en wat aanvankelijk Viggen-specifieke gemotoriseerde en verwarmde lederen stoelen waren met het Viggen-delta-logo in reliëf in de rugleuning. De Viggen-stoelen werden later beschikbaar in het Aero- model (model op de Amerikaanse markt ‘SE’) zonder het Viggen-logo in reliëf. Sommige kleurstellingen zijn voorzien van koolstofvezel interieurbekleding, aangeboden tussen 1999 en het midden van het modeljaar 2001. Later gebouwde auto’s kwamen met een goedkoper gedrukt grijs patroon voor het dashboard en standaard bekleding.

Kopers van nieuwe Viggen-modellen in de VS kregen twee dagen geavanceerde rij-instructie aangeboden op Road Atlanta en kregen de kans om te dineren met Saab USA-managers uit het nabijgelegen Norcross, Georgia.

In totaal werden 4.600 Viggens geproduceerd door Valmet Automotive in Finland tot de productie in juni 2002 eindigde; waarvan 500 eenheden werden geproduceerd voor de Britse markt. Voor 1999 werden 426 3-deurs Viggens geïmporteerd in de VS; van die 420 waren blauw, 2 waren zilver, 2 waren Monte Carlo geel en 2 waren zwart.

9-3 Anniversary edition

Naar aanleiding van het 55 jarig bestaan van SAAB én het feit dat de er een nieuwe generatie 9-3 aankwam heeft SAAB de anniversary edition uitgebracht. Op basis van de 3 koetsvarianten kon men kiezen uit een 150 of 185 pk turbomotor, transmissie en koetskleur naar keuze. De auto was uitgerust met het eerste type aeroskirts, voorspoiler en achterspoiler en stond op 5 spaaks 16 inch lichtmetalen velgen. Van binnen is de anniversay te herkennen aan het unieke half stof half leer interieur. Deze uitvoering was uitgerust met  alarm, AB, airco, acc, audio, cruisecontrol en SID.

Productie aantallen SAAB 9-3 1998-2003

Er werden in totaal 326.370 eerste generatie 9-3’s gebouwd. Net als bij de vorige generatie werden cabrio’s gebouwd door Valmet in Uusikaupunki, Finland. Valmet was ook de enige fabriek die de 9-3 Viggen assembleerde, in alle drie de carrosserievarianten. Nadat de productie in de hoofdfabriek van Saab was beëindigd, bleef Valmet tot 2003 niet-Viggen hatchbacks produceren. In totaal bouwde Valmet 7789 hatchbacks van alle modellen.